Het verhaal achter de Italiaanse vlag

De Italiaanse vlag bestaat uit drie kleuren met drie even brede vertical banen. De kleuren die de vlag bevat zijn: groen, wit en rood. Wanneer de Italiaanse vlag gebruikt wordt op zee moet het gecombineerde wapen van de vier zeevarende republieke n die deel uitmaken van italië in het witte deel van de vlag staan.

Geschiedenis Italiaanse vlag

In 1797 werd de Cisalpijnse Republiek gesticht, vanaf 11 mei 1798 gebruikte dit land de driekleurige vlag die wij nu kennen als de Italiaanse vlag. In 1802 werd de naam veranderd in “Italiaanse Republiek”. Ook werd er een nieuwe vlag in gebruik genomen. Dit was een vlag met een groen vierkant die in een witte ruit op een rode achtergrond is geplaatst. Toen Napoleon in 1805 keizer werd, werd de Italiaanse republiek veranderd in het Koninkrijk italië. In de vlag van de republiek werd nu een adelaar gezet. In 1861 tot 1948 kreeg de vlag weer drie verticale banen in de kleuren: groen, wit en rood met in het witte vlak het wapen van het Huis van Savoye. Tussen 23 september 1943 en 25 april 1945 had je de Italiaanse Sociale Republiek en hun vlag bevatte een aadelaar rustend op een fasces, de drie banen van de Italiaanse vlag bleven het zelfde. De Italiaanse Sociale Republiek was een vazalstaat van nazi-Duitsland.

Symboliek Italiaanse vlag

De kleuren groen, wit en rood zijn Milanese kleuren. De kleuren rood en wit zijn afkomstig van het Milanese wapenschild. Het Milanese wapen schild heeft een rood kruis op een witte achtergrond. De groene kleur op de vlag staan voor de kleur van de Milanese burgerwacht. Het ontwerp van de Italiaanse vlag is afgeleid van de Franse vlag. De vlag van Frankrijk bestaat uit de kleuren blauw, wit en rood. Bij de vlag van italië is enkel de blauwe kleur vervangen door groen. Er is geen officele symboliek/betekenis aan de Italiaanse vlag toegeigend. In italië hebben mensen vaak hun eigen symboliek voor de kleuren van de vlag. Voor sommige Italianen staat de kleur groen voor de grote vlaktes en de vele heuvels die italië kent. De kleur wit staat voor de Alpen en zijn besneeuwde gletsjers. De kleur rood symboliseert het bloed dat vergoten is toen de Italiaanse gebieden herenigd werden. Voor andere Italianen staan de kleuren weer ergens anders voor: De groene kleur op de Italiaanse vlag staat voor basilicum, de witte kleur voor mozzarella en de rode kleur voor tomaat.

italiaanse vlag

Maritieme Republieken

De maritieme vlaggen die italië vroeger had, heeft in de witte baan vier wappens die samen als een vierkant getoond wordt. Deze wappens zijn van de vier belangrijkste Republieke Marine die nu bij italië horen. Deze Republieken waren: Venetie, Genua, Amalfi en Pisa. Bij de oorlogsvlag die werd gebruikt op zee werd er boven het wapen ook nog een kroon getoond. Het wapen op de maritieme vlag van italië is geen nationaal embleem, het wapen op de oorlogsvlag die op zee werd gebruikt is wel het officielle embleem van de Italiaanse marine.