Landschap Italië

Italië ligt in Zuid-Europa en omvat de lange, bootachtige Apennijns Schiereiland, de zuidzijde van Alpen, de grote vlakte van de Po Vallei en sommige eilanden zoals Sicilië en Sardinië. Corsica, is van Italië volgens geografische regio, maar is sinds 1769 een deel van Frankrijk. Italië is een deel van de oostelijke halfrond. De totale stuk is 301.340 vierkante kilometer, van welke 294.140 vierkante kilometer land is en 7.200 vierkante kilometer water is. Het ligt tussen breedtegraden 35° en 48° N, en lengtegraden 6° en 19° E. Italië ligt naast Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië. San Marino en Vaticaan stad zijn aparte gebieden in Italië.

Bergen en vlaktes

Bijna 40% van Italiaanse gebied zijn bergen, met de Alpen als de noordgrens en de Apennijnen vormen de ruggengraat van de schiereilanden en verlenging van 1.350 km. Tussenin de twee ligt een grote vlakte in de vallei van de Po, het grootste rivier in Italië wat stroomt 652 km oostwaarts van de Cottische Alpen naar de Adriatische zee. De Po vallei is de grootste vlakte in Italië, met 46.000 vierkante kilometer, en het redresseert over 70% van de totale vlakte in het land. De Alpen reeks is gekoppelde met de Alpen met de Cadibonapas door de Ligurische Alpen. Wereldwijde bekende bergen in italië zijn Matterhorn. Monte Rosa, Gran Paradiso in de west Alpen, en Bernina, Stelvia en Dolomites langs de oostkant van de Alpen. De hoogste berg in Italië is Mont Blanc, van 4810 meter boven zeelevel. Vele elementen van de Italiaanse gebied zijn van vulkanische oorsprong. Meeste van de kleine eiland en archipel in het zuiden, als Capraia, Ponza, Ischia, Eolie, Ustica en Pantellaria zijn vulkanische eilanden. Er zijn ook actieve vulkanen: Etna, in Sicilië, de grootste actieve vulkaan in Europa; Vulcano, Stormboli, en Vesuvius, Napels, de enige actieve vulkaan op Europa.

italiaans landschap

Rivieren en zeeën

Meeste van Italiaanse rivieren lopen naar de Adriatische zee of naar de Tyrreense zee, toch de wateren gaan naar sommige stedengrenzen lopen door naar de Zwarte Zee door de basis van de Drava, een zijrivieren van de Danube, en de wateren van de Lago di Lei in Lombardisch naar de Noordse zee door de basis van de Rijn.

Meren

In het noorden van het land zijn een nummers van de zoute meren, de grootste is de Garda. Andere bekende van deze meren zijn Lago Maggiore, van wie meeste noordelijke sectie ligt is een deel van Zwitserland, Como, Orta, Lugano, Iseo, Idro door deze steden en landen lopen ze ook door. Andere opvallende meren in de Italiaanse schiereilanden zijn Trasemeno, Bolsena, Bracciano, Vico, Varano en Lesina in Gargano en Omodeo in Sardinië

Eilanden

Italië heeft verschillende eilanden. De grootste zijn Sicilië 25.708km2 en Sardinië 24.090 km2. De 3de grootste eiland is Elba, de kleinste eiland van de Toscaanse Archipel. Land gebruik

  • - Onnatuurlijk gebied is 4,9% in gebruik
  • - Agrarische land is 52,2%
  • - Hout is 41,4%
  • - Natte gebieden is 0,4%
  • - Water is 1,1%

Geïrrigeerde land is 39.510 vierkante kilometers

Zoetwater is 191.3 kubieke kilometer