Klimaat Italie

Klimaat Italië

placeholder I talië heeft verschillende klimaat systemen. De noord gebieden van Italië hebben een relatief koude, een versie van de vochtige subtropisch klimaat, terwijl de kust gebieden en het zuiden meestal de mediterranen klimaat hebben. Tussen het noorden en het zuiden kan er aanzienlijk verschillen in de temperatuur zit, boven alles tijdens de winter: sommige winter dagen kan het -2°C en sneeuwen in Milan, terwijl het in Rome 8 °C is en 20 °C in Palermo. Temperatuur verschillen zijn minder extreem in de zomer. In het oosten van Ravenna, Venetië en Trieste, zijn er meer sneeuwvallen tijdens koude winden van het oosten. De kou kan erg hard zijn met heldere luchten; terwijl tijdens de sneeuwvallen dat noord Italië aantasten, de Adriatisch kust kan mildere siroccowinden hebben, wat sneeuw in regen veranderd, de milde wind vaak verdwijnen een paar kilometers in het land, en soms naar de kust van Venetië naar Grado hebben dan sneeuw terwijl het regent in Trieste. Zelden, de stad Trieste kunnen in de winter sneeuwstormen hebben met een noordoosten winden; in de koudere winters, de Lagune van Venetië kunnen bevriezen, en in de koudste maanden kan je op het ijs lopen

Stormen

De oostkust van de Italiaanse schiereiland is niet als nat als de westkust, maar is doorgaans koud in de winter. Het oostkust van Pescara is af en toe getroffen door de koude Bora winden in winter en lente, maar de wind is minder sterk daar dan in Trieste. Tijdens deze koude winden zijn steden zoals Rimini, Ancona, Pescara en de hele oostelijke gebergte van de Apennijnen kunnen geraakt worden door de sneeuwstromen. De stadje Fabriano, dat ligt ongeveer 300 m in de hoogte, kan soms 0.5-0.6 m van verse sneeuw zien in de 24 uur van de stormen.

Seizoenen

Zomer is doorgaans meer stabiel, hoewel het noorden soms onweersbuien in de middag/nacht uren en aantal grijze en regenachtige dagen. Dus, terwijl het zuiden van Florence in de zomer droog en zonnige is, in het noorden is het meer vochtig en bewolkt. Lente en Herfst weren kunnen heel erg veranderen, met zonnige en warme weken kunnen zomaar koud zijn of regenachtige en bewolkt zijn.

Extremen klimaat

het dropje Musi heeft een jaarlijkse gemiddelde van 3313 mm regenval en is daarmee de natste plek in Italië. Het maximale regenval in 24 uur was opgemeten in Genoa op 10 september 1970 met ongeveer 948.4 mm; hoewel er dagelijkse wel regen valt is het ongeveer 500mm per dag. Het maximale sneeuw was gemeten in maart 1951 door het weerstation in Lago D’Avina met 1125 cm sneeuw. Tijdens de winter van 1950/51 het dorpje Falcade had een sneeuwval van 11.5 m, wat het record haalde van Italië. Het maximale sneeuwval in 24 uur was gemeten in het dorpje Roccacaramanico in januari 1951. Het laagste temperatuur dat is gemeten in italië was -34°C in 1967 in Livigno. Er zijn twee kandidaten voor het hoogste temperatuur dat is gemeten in Italië: 47°C in Foggia op 25 juni 2007, en 48.5°C in Catenanuova op 10 augustus 1999.

Terug naar boven